Čo má spoločné životné poistenie a čínska medicína?

Čo má spoločné životné poistenie a čínska medicína?
Ilustračný obrázok

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá životné poistenie a tradičná čínska medicína majú v princípe niečo spoločné. Skôr ako to prezradím položím vám jednu otázku. „Ako by sa vám páčilo, ak by ste za liečenie nič neplatili, v prípade, ak by ste boli chorý?“ Nemám na mysli len samotnú návštevu u lekára, ale celé liečenie po celú potrebnú dobu. Mne by sa to páčilo!

V Číne kedysi bývalo zvykom, že sa všetci v dedine skladali a platili lekárovi celkom slušné peniaze za to, že sa staral aby všetci boli zdravý. Akonáhle niekto predsa len ochorel, prestali mu platiť. Celá liečba tak šla na náklady lekára. Samozrejme len kým sa pacient nevyliečil. Príde vám to normálne? Mne áno. Takýto systém môže fungovať ak sa zameriavate na prevenciu a nie na riešenie dôsledku. Všetci vieme, že prevencia je omnoho jednoduchšia a lacnejšia než riešenie vzniknutého problému.

Čínskemu lekárovi sa platilo vtedy keď ste boli zdraví. Keď ste ochoreli nedostal od vás nič a liečil vás zadarmo.

Tento „čínsky“ princíp je totožný so životným poistením. Aj v životnom poistení sa všetci poistení skladajú do spoločného fondu (rezervy) v čase keď sme zdraví. Ako náhle ochorieme začína komerčná životná poisťovňa platiť nám všetky náklady spojené s liečbou a náhradou príjmu. Platiť poistenie je tiež akousi prevenciou, pretože neskôr ak sa niečo stane, riešenie môže stáť omnoho viac peňazí.

Prajem Vám život v istote.

Rastislav Mažár 
odborný poradca

Čo má spoločné životné poistenie a čínska medicína?