Prečo mať životné poistenie

Viem, že mnohí z vás sa ešte len rozhodujú či mať životné poistenie. Rozmýšľate nad tým, či to predsa len nebudú zbytočne vyhodené peniaze. Častokrát sa stretávam s týmto nerozhodným až odmietavým postojom k životnému poisteniu. Nečudujem sa, veď aj ja som bol taký. O životné poistenie som sa nezaujímal. Nemal som dôvod. Nenašiel sa nikto, kto by ma oslovil a vysvetlil, čo všetko sa životným poistením dá získať.

Možno vám v rozhodovaní pomôže ak si prečítate príbehy našej rodiny. Skutočné príbehy, žiaľ nie všetky so šťastným koncom.

Príbeh prvý: Moja teta

Je to už viac ako sedem rokov, čo moja teta jedného dňa stála na chodníku a čakala, aby mohla bezpečne prejsť na druhú stranu cesty. Bol to len okamih. Možno sekunda, keď v obrovskej rýchlosti zišlo z cesty auto. Narazilo do stĺpa. Náraz bol však taký prudký, že vrak auta odhodilo priamo na moju tetu. Našťastie prežila. Utrpela však vážne poranenia. Sanitka, nemocnica a zdĺhavé operácie. Potom rekonvalescencia, rehabilitácie a opäť operácie. Nemocnica bola na dlhší čas jej druhým domovom.

Aj napriek niekoľkonásobným operáciám ostali jej trvalé následky. Bez pomoci nedokáže riadne chodiť a vnútorné poranenia sa podpísali pod jej podlomené zdravie. S vinníkom nehody, vodičom auta, sa konal riadny súdny proces, ktorý skončil len nedávno. A bolestné? Smiešne.

Všetko však mohlo byť inak!

Ak by moja teta mala dobré životné poistenie, okrem štátneho invalidného dôchodku by dostala od životnej poisťovne navyše aj svoj súkromný dôchodok. Dostala by veľa peňazí, aby si dovolila lepšiu zdravotnú starostlivosť, lepšiu liečbu. Prerobila by si byt na bezbariérový a ešte by jej ostalo na kúpu domčeka so záhradou, po ktorom veľmi túži.

Príbeh druhý: Môj otec

Svojho otca som mal rád. Bol mojím spovedníkom. Dokázali sme sa dlhé hodiny rozprávať. Asi pred desiatimi rokmi začal mať problémy s dýchaním. Nestačil s dychom. Poznáte to. Najprv navštívil svojho všeobecného lekára. Ten ho poslal asi na všetky možné vyšetrenia. A výsledok? Niečo s pľúcami, ale nič konkrétneho.

Bolo potrebné hľadať odborníka. Nejaký mesiac to trvalo, ale lekára – špecialistu sme našli. Otcovi spravil kompletné vyšetrenie a dvoma nezávislými metódami určil diagnózu – zrasty na pľúcach. Ochorenie nebolo možné odstrániť operatívne, a preto môjmu otcovi nasadili dosť agresívnu liečbu liekmi. Musel byť v nemocnici pod neustálym lekárskym dohľadom.

Keď prvá, z mnohých ďalších, ktoré mali nasledovať, niekoľkotýždňová liečba skončila, otec prišiel domov. O tri dni zomrel. Na infarkt. Ťažko povedať, či to bolo liečbou, alebo len dielo náhody.

Všetko však mohlo byť inak!

Za pomoci životnej poisťovne sme mohli omnoho rýchlejšie nájsť lekára – špecialistu zo zahraničia. Ten by možno odporučil inú liečbu, menej agresívnu. Životné poistenie by môjmu otcovi túto liečbu zaplatilo, aj napriek tomu, že by sa liečil v zahraničí. Nebolo by potrebné sa o nič starať, pretože asistenčná služba by všetko zorganizovala namiesto nás. A môj otec? Možno by ešte žil. Možno ..

Príbeh tretí: Ja

Nie je to tak dávno, čo som ostal bez zamestnania, bez príjmu. Moja podpora v nezamestnanosti bola „závratných“ takmer 60€ mesačne. Čo teraz? Ako mám žiť? Nikoho to netrápilo, iba mňa. Len moje veľmi intenzívne hľadanie mi pomohlo, že som čoskoro získal novú prácu.

Samozrejme, že všetko mohlo byť inak!

Životné poistenie mi mohlo vyplácať moju súkromnú podporu v nezamestnanosti. Mal by som tak dostatok peňazí na život. Dostatok času na hľadanie si nového zamestnania a nemusel by som sa zbytočne veľmi zadlžovať.

Životné poistenie je dobré mať a nepotrebovať, ako nemať a potrebovať

Ešte stále si myslíte, že životné poistenie sú zbytočne vyhodené peniaze? Že vám sa nič nemôže stať? Že životné poistenie nepotrebujete?

Ja si to už nemyslím. Vlastná skúsenosť ma presvedčila, že životné poistenie je dobré mať, pretože naozaj dobré životné poistenie je dobré mať a nepotrebovať, ako nemať a potrebovať.

Prajem Vám život v istote.

Rastislav Mažár 
odborný poradca

Prečo mať životné poistenie

5 odpovedí na “Prečo mať životné poistenie

  • 18/02/2013 at 9:33
    Permalink

    Paci sa mi ako teta by dostala vela penazi 🙂 Ale co uz obchodnici so strachom

  • 18/02/2013 at 9:36
    Permalink

    Príbeh tretí: Ja K tomuto hadam ani komentar netreba. Podpora v nezamestnanosti je 55% platu po dobu pol roka. Kedze si mal 60 EUR bojim si vypocitat aky plat si mal. A ztak smiesneho platu by si hadam daval 80 % na poistku? Nebud smiesny. Ak si do pol roka nenajdes pracu tak je nieco zle, ale poistovat sa proti tomu? Tak to uz musi byt zufaly pripad a taky budu vzdy zufaly, lebo ich poistovne osklbu na poistnom.

  • 23/02/2013 at 0:18
    Permalink

    Máš pravdu, môj plat bol smiešny a ja hlúpy. Podpora sa počítala z priemerného platu za posledné tri roky a vtedy som bol takmer stále na minimálnom plate. Snáď tu nemusím vysvetľovať, ako to v skutočnosti chodí s „oficiálnym platom“. Ťažké časy pre mňa naozaj nastali až keď som o príjem prišiel. Takže sa viem vžiť a pochopiť druhého, kto sa ocitol v podobnej situácií. Ja som si prácu našiel asi za štyri mesiace. Možno skoro, no i tak som sa zadĺžil a rok mi trvalo, kým som sa dlhov zbavil. Pritom poistenie nezamestnanosti nie je drahé. Pohybuje sa na úrovni približne 3% z poistnej sumy. Takže ak by som chcel mesačne naviac 200€ stačilo by mi platiť len 6€ mesačne. Mne by poistenie nezamestnanosti vtedy pomohlo. A to či pomôže aj iným si musí rozhodnúť každý sám.

  • 23/02/2013 at 0:25
    Permalink

    Jojo, a mne sa neskutočne páči to slovné spojenie „obchodníci so strachom“. Ak dovolíš budem ho praxi používať. Týmto si trafil klinec po hlavičke! Presne o toto mi ide, aby boli ľudia vzdelaní, aby sa nenechali oklamať, pretože naozaj drvivá väčšina „poisťovákov“ sú len obchodníci a nie poradcovia. Ďakujem za tento komentár.

  • 02/08/2013 at 19:17
    Permalink

    zobuť sa už konečne z toho sna

Nie je možné pridávať komentáre.